Ατσάλινη συμμαχία: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ απομονώνουν την Τουρκία

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν η πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη της συμμαχίας «3+1» της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ), η Τουρκία επέλεξε να προβεί σε μια νέα, ηχηρή πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Του Στέφανου Μυτιληναίου

stmytil@gmail.com

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φατίχ Ντονμέζ, προσνηώθηκε με ελικόπτερο στο δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο υποτίθεται ότι πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά των Κατεχομένων, στον κόλπο της Καρπασίας. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Αγκυρα με την επίσκεψη Ντονμέζ ήταν ένα: «Είμαστε και εμείς εδώ».

Ωστόσο, τα τουρκικά «καμώματα» δεν κατάφεραν να διαταράξουν το αγαστό και ενθουσιώδες κλίμα της ενεργειακής διάσκεψης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, όχι μόνο συμφώνησαν σε όλα μεταξύ τους με εντυπωσιακή σύμπνοια, αλλά και διακήρυξαν τη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις έκνομες τουρκικές ενέργειες.

Πηγη: Ατσάλινη συμμαχία: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ απομονώνουν την Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s